Yemîn keffâreti nasıl verilir

Sual: Yemîn keffâreti nasıl verilir?

CEVAP

Yemîn keffâreti için, zekât alması câiz olan on fakîre, bütün bedenini örtecek kadar bir kat çamaşır verilir. Yâhut aç olan on fakîre, bir gün iki defa yemek verilir. On fakîre bir defa, bir fıtra miktarı buğday, un da verilebilir. Yâhut bu değerde kumaş, havlu, mendil, çorap, et, pirinç, terlik, ayakkabı, ilâç veya uygun bir din kitabı veya altın vermek de câiz olur. Bunları yapamayan fakîr, ardarda, [peşpeşe, aralıksız] 3 gün oruç tutar.

En kolay yemin keffâreti, on fakire uygun bir din kitabı vermektir. Yemînini bozmadan önce yemîn keffâreti verilmez. Verilirse sahîh olmaz. Bozunca tekrar vermesi lâzım olur. Yemîn keffâretini geciktirmek günâh olur. Kur’ân-ı kerîmde buyuruluyor ki:

(Allahü teâlâ, bilerek yaptığınız yemînlerden dolayı sizi mes’ûl tutar, hesâb sorar.) [Mâide 89]

Sigara içmiyeceğine üst üste on kere yemîn edenin, sigara içerse, bir yemîn keffâreti vermesi kâfidir.

online casino

Nezri, yapılması uygun olmıyan bir şarta bağlayan, meselâ, (Ali’nin çantasını çalarsam, bir ay oruç nezrim olsun) diyen, çalmadan oruç tutar veya yemîn keffâreti verir.
(Kâğıt para ile birşey almam) diye yemîn eden, altın ile satın alınca, yemîni bozulmaz.

Kapıdan çıkmıyacağım diyen, pencereden çıkarsa; kırbaç vurmıyacağım diyen, sopa vursa; ekmek yememeye yemîn eden, simit yese, yemîni bozulmuş olmaz. Konuşmayacağına yemîn eden, mektup yazsa yemîni bozulmaz. Sigara içmeyeceğine yemîn eden, puro içse, yemîni bozulmaz.

(Falancanın yüzüne bakmıyacağım) diye yemîn eden, o kimsenin aynadaki [veya tv’deki] görüntüsüne, yâhut resmine baksa, yemîni bozulmuş olmaz.(Şu bakkaldan alış-veriş yapmıyacağım) diye yemîn eden, oğlunu veya başka birini gönderip alış-veriş yaptırsa, yemîni bozulur. Çünkü vekil asıl gibidir.

(Hakkımı Ali’ye helâl etmem) diye yemîn eden, (Hakkımı herkese helâl ettim) dese, yemîni bozulur. Ali’ye de hakkını helâl etmiş olur.

Hastalığı iyi olursa, ömür boyu Receb ayında oruç tutacağına dâir adakta bulunanın, oruç yerine yemîn keffâreti vermesi câizdir. Yemîn keffâreti, bülûğa ermiş fakîre verilir, çocuğa verilmez. [Yukarıdaki yazı, R.Muhtâr, Hindiyye, Tahtâvî gibi muteber eserlerden alınmıştır.]

geri    ticaret    ileri